Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya
Envia
Inici > Àrees d'actuació > Comerç > Notícies > Notícies 2016 > Es manté el consum de les llars

Es manté la propensió al consum de les llars

A l’espera de conèixer les dades del consum de les llars a Catalunya del segon trimestre de 2016, l’avanç del PIB (que elaboren conjuntament el Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda i l’Idescat) indica que l’economia catalana manté un creixement robust (més 0,8 % intertrimestral i més 3,5 % interanual), impulsat de forma destacada pel consum de les llars i el turisme.

D’altra banda, les dades de l’INE indiquen que, a Espanya, el consum de les llars ha crescut un 3,6% interanual en el segon trimestre, increment força semblant al del trimestre anterior (més 3,7%).

Els principals factors que incideixen sobre la propensió al consum de les llars i els ciutadans han evolucionat de la següent forma:

- El nombre de persones aturades a Catalunya en el segon trimestre se situa (segons l’EPA) en 603.600, que representa una disminució del 16,9% respecte del mateix trimestre de l’any anterior (122.5000 persones aturades menys). La taxa d’atur es redueix fins al 15,9% i és la més baixa des del tercer trimestre de 2009. A Espanya, el nombre de persones aturades disminueix amb menys intensitat que a Catalunya (menys 11,2% interanual) i la taxa d’atur és superior (20%).

- Els preus de consum s’han continuat reduint en el segon trimestre de l’any i són un 3,7% inferior en relació amb un any abans. Tot i que el descens dels preus s’ha anat moderant en els darrers mesos, principalment per l’evolució a la baixa de la cotització del petroli, la inflació segueix en negatiu (menys 0,5% interanual el juny).

Pel que fa als preus dels carburants, aquests són un 12,4% inferiors als del mateix trimestre de 2015. Cal destacar que el preu del petroli ha evolucionat a la baixa fins al gener del 2016 i a partir d’aquí ha començat la seva recuperació, fet que moderarà el retrocés dels preus de consum.

- La confiança dels consumidors es va reduir en els mesos d’abril i maig per un empitjorament tant de la valoració de la situació actual, com de les expectatives, però en el mes de juny es va recuperar fins als 96,3 punts. La darrera dada disponible, corresponent al mes d’agost, situa la confiança dels consumidors en els 97,3 punts, gràcies a un notable increment de les expectatives.

- Riquesa financera i immobiliària. Segons les dades de l’INE, el preu de l’habitatge a Catalunya ha crescut un 5,5% interanual en el segon trimestre de l’any, desaccelerant el seu ritme de creixement (que va ser del 8,6% en el primer trimestre). Entre els mesos de gener i juny, el preu de l’habitatge a Catalunya ha augmentat un 4,1% interanual, mentre que de mitjana a Espanya ho ha fet un 3,3%.

- El nombre d’hipoteques signades a Catalunya entre els mesos d’abril i juny (16.524) ha crescut amb molta intensitat respecte del mateix període de 2015 (més 31,2%), igual que l’import total del capital prestat (2.580 milions d’euros; més 37% interanual).

- L’Euríbor a 12 mesos s’ha tornat a reduir en els mesos d’abril, maig i juny. Aquesta disminució s’ha mantingut el mes de juliol ( -0,06%), però no a l’agost, quan l’Euribor s’ha recuperat fins al -0,05%. De cara als mesos vinents, hi ha diferències d’opinions entre els analistes, ja que alguns preveuen un lleuger increment, mentre d’altres opinen que es continuarà reduint fins i tot per sota del -0,1%. En qualsevol cas, el Banc Central Europeu manté, de moment, els tipus d’interès en el mínim històric del 0,05%.

- Pel que fa al crèdit concedit a les persones físiques, les dades provisionals del Banc d’Espanya del mes de maig confirmen la revitalització del nou crèdit a les llars per al conjunt de l’Estat, amb un increment interanual del 24,3%, tot i que cal continuar parlant d’un comportament molt diferenciat entre l’evolució del crèdit per habitatge (més 33,4%), per al consum (més 40,7%) i a altres finalitats (menys 6,7%).

Data d'actualització: 19.09.2016
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya
Accés al contingut
Accés al menú de la secció