Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya
Envia

Bars i botigues, els motors de la nova ocupació a Catalunya

La creació d’ocupació és sostinguda des que va començar l’any. L’afiliació a la Seguretat Social supera la barrera dels tres milions a Catalunya i acumula un creixement del 3,5% respecte al 2015. La gran majoria d’activitats noten aquesta millora i estan en una tònica de contractació, però la contribució dels diferents sectors és desigual. Hi ha un clar predomini dels serveis i, més concretament, de la restauració i del comerç com a generadors primordials d’ocupació entre els mesos de gener i maig, segons es desprèn d’un informe de l’Observatori de l’Ocupació del departament de Treball.

En un context de remuntada del consum intern a Catalunya i amb l’empenta indispensable del turisme, els bars i restaurants han sigut la principal destinació dels nous ocupats. Aquesta activitat ha aportat 0,33punts percentuals al creixement del 3,5% de l’ocupació fins al maig. De fet, la restauració ha sigut l’únic reducte del mercat laboral en què l’ocupació ha anat creixent a Catalunya any rere any malgrat la crisi, amb l’única excepció del 2012, quan l’afiliació va estancar-se.

Les altres dues activitats que ocupen el podi amb més aportació de nova ocupació aquest any també pertanyen al sector serveis: són el comerç al detall i els serveis de tecnologies de la informació. En aquest últim cas, la branca guanya pes i passa del cinquè al tercer lloc entre les fonts de més generació d’ocupació en termes relatius en un any.

Data d'actualització: 07.09.2016
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya
Accés al contingut
Accés al menú de la secció