Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya
Envia
Inici > Àrees d'actuació > Artesania > Notícies > Artesania > Entra en vigor el desplegament del Decret que regula l’activitat artesanal a Catalunya

Entra en vigor el desplegament del Decret que regula l’activitat artesanal a Catalunya

El passat dimarts 27 d’octubre, va entrar en vigor el desplegament del Decret 182/2014, de 30 de desembre, que regula l’activitat artesanal a Catalunya. Amb aquesta nova normativa es vol atendre les necessitats del sector, aprofundint en la seva modernització i l’adequació al context actual de competitivitat i a les noves demandes del mercat.

Amb el decret es configura un marc normatiu adequat i actualitzat que permet instrumentar mesures per acreditar, fomentar i promocionar les empreses artesanes, vetllar pel seu prestigi i per la qualitat del producte artesanal, sostenir la seva producció i fomentar el desenvolupament d’aquest sector en expansió a nivell nacional i internacional.

Novetats del nou Decret
El decret regula l’activitat artesanal artística i d’ofici que es desenvolupi a Catalunya, excloent l’artesania alimentària, l’artesania de serveis i la producció mecanitzada.

Entre les novetats es regula el Carnet d’Artesà/ana com una acreditació voluntària expedida per la Generalitat que reconeix el domini tècnic, de qualitat i de disseny de la persona que desenvolupa una producció artesanal. Es distingeix entre Carnet d’Artesà/ana professional –per a qui s’hi dedica de manera professional- i Carnet d’Artesà/ana divulgatiu, per a qui no exerceix professionalment cap activitat productiva i comercial d’oficis artesans. Així mateix, el mestratge en aquestes dues modalitats es reconeix en sengles Diplomes de Mestre o Mestra Artesà/ana professional, i de Mestre o Mestra Artesà/ana divulgatiu, que atorga anualment la Generalitat, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), prèvia convocatòria pública.

Així mateix, es creen els Premis Nacionals d’Artesania amb l’objectiu d’incrementar el prestigi de l’activitat artesanal en la societat, i donar visibilitat a l’artesania en el conjunt de l’activitat creativa i productiva.

Amb la finalitat de promoure la comercialització de l’artesania catalana es crea un Distintiu per als establiments de venda d’artesania catalana, que garanteixi als consumidors que estan adquirint autèntica artesania catalana. També es crea el Distintiu de producte D’A, que acredita que els productes són elaborats artesanalment mitjançant els processos propis del seu ofici, produïts a Catalunya.

D’altra banda, per tal d’activar i promoure els territoris i la seva artesania, el decret contempla la declaració de Zones d’oficis Singulars de Catalunya, en àrees geogràfiques que disposin d’un mínim de cinc tallers artesans on es desenvolupin oficis artesans propis relacionats amb el territori, el procediment i el producte. En aquest mateix sentit, es preveu també la declaració de Punts d’Interès Artesanal, en aquell municipi o àrees d’un municipi on es doni una concentració d’un mínim de cinc tallers artesans o tingui una llarga tradició artesanal.

Així mateix, es reconeix la Setmana d’Artesania de Catalunya, destinada a promoure la comercialització dels productes artesans catalans, la consolidació d’un espai de venda i un saló de referència del sector artesà a nivell internacional.

Destacar també que en aquest desplegament es du a terme una important tasca racionalitzadora, el Decret classifica el conjunt de l’activitat artesanal en un repertori de famílies d’oficis artesans, on s’identifiquen 14: Arts del llibre, ceràmica, pell-cuir: construcció, ferro-metall, elements naturals, fusta, instruments musicals, joieria, paper, pedra-mineral, tèxtil, vidre, artesà interdisciplinar.

Data d'actualització: 29.10.2015
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya
Accés al contingut
Accés al menú de la secció